Nyheter

USAs statsskuld passerar 20 miljarders-taket

av ·

Det har spekulerats under några månaders tid nu huruvida USD ska klara sig. Med tanke på hur hotbilden ser ut gällande rådande retorik mellan USA och Nordkorea, samt hur Amerikas statsskuld ser ut, och lägg även till rådande krig/ockupering på andra platser runt om världen..

Det finns många orsaker som oroar, men USD verkar ändå hålla sig kvar på relativt stadig nivå. Trots att det just nu är stora nyheter om hur landet ännu en gång har överstigit lånetaket.

Idag står USAs statsskuld i 20 miljarder dollar. Det är mer än något annat land på jorden, och nästan dubbelt så mycket som nästföljande land. Sedan är det ett stort gap till 3an. På pappret ser det helt tokigt ut, att ett enstaka land kan ha en så pass stor skuld. Men som alltid är det relativt, och sanningen i detta fall är: så länge ett land har råd att betala sina skulder så är det svårt att definiera hur mycket som är för mycket.handla euro online

Är det en katastrof?

För att balansera ut det här med vad som är för mycket behöver vi en motvikt för statsskulden, i detta fall är det BNP. Allt som ett land förtjänar via produkter och tjänster kan vägas direkt mot skulden. Inkomster gentemot utgifter, enkelt.

Visst, Amerikas statsskuld är enormt stor. Men om vi börjar jämföra så ser det lite annorlunda ut.

Jämfört med världsindex är det inte är lika chockerande. Om vi jämför statsskulden mot BNP, optimalt bör statsskulden vara lägre än landets BNP. Det tyder på att en nation har tillräckligt med pengar för att betala för sig själva i den globala handeln. Det betyder att en nation inte behöver ta vidare lån från en centralbank för att upprätthålla daglig verksamhet. Det är den optimala situationen, men så är inte fallet runt om i världen.

Japan har drygt 11.6 miljarder dollar i statsskuld vilket resulterar i mer än 200 procent av Japans BNP, nästan 5 miljarder USD.

EU länder som blev hårt drabbade av den globala ekonomiska krisen 2008 lider fortfarande. Irland, Portugal, Spanien, Italien, Grekland och även Belgien en statsskuld mellan 100 procent och 200 procent av respektive lands BNP.

Sanningen av USAs statsskuld är att en är väldigt likvärdig England, Tyskland och Frankrike – mellan 50 procent och 100 procent av landets BNP.

2016 var USAs BNP 18.6 miljarder dollar. Med en årlig ökning på 2 till 3 procent hamnar de i år, 2017, uppemot 19 miljarder i BNP. Vad gör väl en miljard här eller där (haha) men i det stora hela så verkar det ganska stabilt. Det som är oroande är det faktumet att är USD är världsvalutan, något gör att situationen blir extra spänd. USA är ämnade att kunna betala för sig själva!

Om vi kikar på Sverige så ser det positivt ut. Sverige ihop med Norge, Schweiz, Saudiarabien och Australien till exempel, ligger mellan 25 procent och 50 procent som statsskuld gentemot BNP.

De enda som slår oss är Kina och Ryssland, ledarna för BRICS nationerna. De ligger på 10 till 25 procent och Ryssland på lägre än 10 procent.

En stabil ekonomi – Kryptovalutor

Därför är det så spännande nu när Kryptovalutor börjar få fäste. Kryptovalutor ÄR annorlunda från betalningsmedel, aktieinvestering, forex handel, eller binära optioner som vi känner det idag. Det är inget företag som kan gå i konkurs. Det är ingen bostads-eller bolånemarknad som kan regleras.Handla BitCoin online

Värdet i Kryptovalutor ligger i gemenskapen, ju fler som är inblandade desto mer kommer värdet av till exempel BitCoin att stiga. Det är ganska logiskt faktiskt, som det är med det mesta var det en simpel lösning på ett komplext problem.

Att investera i Kryptovalutor är idag synonymt med att handla valuta. Om vi endast skulle använda Kryptovaluta skulle valutan ha ett stabilt värde, men trots alla projekt runt om världen är det fortfarande en politisk debatt och en världsekonomi som påverkar värdet.

(Källor: nationaldebtclocks.org/, statisticstimes.com/economy/)

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Show Buttons
Hide Buttons